Afbeelding van handen die elkaar vasthouden.

Je ziet je partner ten onder gaan aan stress! Wat nu?

15 augustus 2023

Eigenlijk zie je het al langere tijd. Een paar maanden geleden hebben jullie er een goed gesprek over gehad en na wat tegenstrubbelingen, ontkenning en een stuk boosheid, gaf hij * het toe. Het kon zo niet langer, er moest iets gebeuren. De balans tussen werk en privé was totaal verdwenen, hij zat ’s avonds nog mails te beantwoorden en op maandagochtend zag je hem vermoeid de deur uitgaan. Maar ja, de vakantie stond voor de deur, hij zou dat ene grote project volgende week afronden en daarna, dan zou alles anders worden.

Je partner lijkt wel een andere persoonlijkheid.

Nu zijn jullie een paar maanden (en wellicht ook een paar fikse ruzies) verder. De situatie is niet anders dan een paar maanden geleden. Sterker nog hij lijkt wel verergerd. Het lijkt alsof die fantastische geduldige liefdevolle man is verdwenen. Hij heeft geen geduld met de kinderen, heeft zelfs een kort lontje en trekt zich steeds vaker terug. Als jullie ’s avonds een gesprek hebben over de dag, dan lijkt hij er met zijn aandacht niet bij te zijn.

Hoe is dit voor jou?

Je maakt je zorgen en je begint te piekeren, gaat dit wel goed? Dit is toch ook niet goed voor jou en de kinderen? Of had jij wat anders moeten doen, er meer voor hem zijn? Moet je minder gaan werken? Of ben je niet meer zo aantrekkelijk voor hem?

Dit is wat de meeste partners doen, of het nu de man of de vrouw is die zijn/haar geliefde ten onder ziet gaan aan stress. De één is assertief en gaat de confrontatie aan, de ander trekt zich terug en bijna iedereen betrekt het op zichzelf.

Hoe je je partner kunt helpen

Wat je kunt doen voor je geliefde is het gesprek neutraal aangaan. Het is van belang, hoewel jij er van alles van vindt, dat je niet oordeelt. Betrek het niet op jezelf en richt je op de ander.

Daarnaast is het belangrijk om goede vragen te stellen. Een aantal suggesties zijn:

  • Ik zie dat het niet zo goed met je gaat, waar zit je mee?
  • Wat kan ik voor je doen?
  • Hoe kan ik je helpen?
  • Wat heb jij écht nodig?
  • Hoe zie jij de komende maanden voor je als dit zo blijft?

Wanneer jouw partner voelt dat jij oprecht bezorgd bent en niet verwijtend bent over hetgeen jij mist dan is de kans groter dat hij zich openstelt en je vertelt wat hem dwars zit of waar hij mee worstelt.

Hoe kan Mind-Ware hierbij ondersteunen?

Op onze website staat een stresstest. Nodig je partner uit om de stresstest op de website te doen en bespreek deze samen als je partner daarvoor openstaat. Zo niet? Wacht op het moment dat je partner er zelf over gaat praten.

Het is uiteraard voor niemand hetzelfde, sommige mensen gaan harder werken als ze stress ervaren, sommige mensen krijgen vaker griep etc. Bij de één helpt het als jij op de rem gaat staan, in andere gevallen moet het voor je partner eerst érg genoeg worden voordat hij/zij om hulp gaat vragen.

Wij kunnen iemand pas helpen, als diegene zelf geholpen wil worden. Daarbij heeft Mind-Ware ook aandacht voor de directe omgeving. Of het nu om een leidinggevende gaat, die vragen of wensen heeft, of om een partner.

Vanuit betrokkenheid bij onze cliënten bieden we een op maat gemaakt programma en helpen je partner los te komen van hetgeen hem of haar stress bezorgt, de juiste keuzes te maken en jullie relatie te verbeteren.

*waar hij staat kan ook zij gelezen worden.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates