Afbeelding van Manon de Haan.

OVER MIJ

Manon de Haan

Leer Manon de Haan kennen, mede-oprichter van Mind-Ware. Op deze 'Over ons' pagina deel ik mijn inspirerende verhaal, mijn ervaring in communicatie en mijn streven naar persoonlijke groei. Ontdek hoe ik anderen motiveer en begeleid op hun weg naar een vervuld leven.

BEGINNEN BIJ HET "BEGIN"

Hoe het was?

Als communicatiedeskundige in de media, had ik een onregelmatig leven. Geen dag was hetzelfde, weekenden waren meestal werkdagen en ik genoot van de verantwoordelijkheden die ik droeg. Ik maakte programma’s, was dagvoorzitter, discussieleider en communicatie coach. Ik reisde veel en ontmoette interessante mensen.

Daarnaast runde ik mijn gezin. Ik vermoed dat mijn kinderen daarachter aan zouden zeggen; als een manager. Ik had een planbord, zo groot als een kingsize bed en elke dag was van voor tot achter gevuld. En jazeker, ook met quality time met m’n zoons. Ze konden vrijwel altijd bij me terecht als ze een werkstuk moesten maken, een verslag schrijven, overhoord moesten worden, een luisterend oor of een advies nodig hadden. Ik werkte hard en dat was goed maar ik werd geleefd en zat voortdurend in de valkuil steeds harder te gaan werken.

En toen veranderde alles. Door omstandigheden die ik niet in de hand had, verloor ik mijn netwerk en het respect dat men voor mij had. Mijn leven kwam tot stilstand.

Er is me vaak gevraagd hoe het mogelijk was dat ik in deze periode niet burn-out ben geraakt. Wel was een het een enorm heftige periode waarin ik mentaal enorm op de proef werd gesteld. Ik kwam terecht in een vechtmodus en dat koste nog meer energie.

Maar omdat mijn hectische leven ineens tot stilstand kwam kreeg ik de ruimte om op zoek te gaan naar zingeving. Was alles wat ik voorheen deed, eigenlijk wel wat ik werkelijk wilde? Was het waardevol? Wat vond ik zelf nou écht fijn om te doen? Ik had nooit de tijd genomen om daarover na te denken, diep van binnen te voelen wat goed voor mij was. Ik had tientallen jaren in een sneltrein gezeten, die maar doordenderde. Juist de stilstand bracht mij tot inzicht.

Coachen is wat ik het liefste deed en doe. Ik ben daar de verdieping gaan zoeken en besloot de hbo-opleiding tot coach te volgen, een opleiding die het midden houdt tussen psychologie, stressfysiologie en psychoneuroimmunologie.

Hoe is het nu?

Tijdens de opleiding vergaarde ik niet alleen de kennis, die ik nodig heb om mensen met een burn-out of stress gerelateerde klachten duurzaam in het zadel te helpen. Het heeft mijzelf ook zóveel inzichten verschaft, waardoor mijn leven zoveel waardevoller is geworden.

Ik vergelijk mijn periode van gedwongen stilstand vaak met een burn-out. Op het moment dat je niet meer kunt, je lichaam chronisch vermoeid is, je je niet meer kunt concentreren, geen grenzen meer voelt, geen keuzes meer kunt maken, alle controle op je eigen mentaal/emotionele processen verloren lijkt, kom je per slot van rekening ook tot stilstand.

Communicatie is nog steeds een skill, waar ik graag mee werk. Vanuit een visie op oordeel loos leven (naar anderen, maar ook naar mezelf), mag ik vanuit mijn essentie, met vakkennis en ervaring mensen helpen. Ik hoef niet langer te twijfelen, bang te zijn om de controle te verliezen of niet gezien te worden. En ik mag het doorgeven. Dat voelt als een voorrecht.

Het resultaat:

Ik voel me nu vrij om keuzes te maken die goed zijn voor mij en dat werkt positief door in mijn hele leven.

Daarnaast zijn mijn eigen relaties betekenisvoller geworden. Mijn man en kinderen kunnen nog steeds altijd en voor alles bij mij terecht, maar ik hoef ze niet langer te sturen. Ik hoef er alleen maar te zijn, de juiste vragen te stellen en mijn volledige aandacht te geven.

Afbeelding van Manon de Haan.

Mijn grootste imperfectie:

Ik heb niet vooraan gestaan bij het uitdelen van geduld. Daarom kan ik, ook tijdens coaching gesprekken nog wel eens doordrukken. Weet dan, dat als dat niet goed voor je voelt, het wel goed voor je is.

Mijn visie:

Ik ben ervan overtuigd dat de bewustwording van je onbewuste gedachtenpatronen en het loslaten van belemmerende en vastgezette emoties, iedereen kunnen helpen om vanuit “wie je werkelijk bent”, te gaan leven. Als je weet wie je werkelijk bent, vind je de weg naar wat je werkelijk wilt en waarom je dat wilt. Jouw zinvolle bestaan!

ALS JE MIJ ZOU KENNEN DAN

ZOU JE WETEN DAT:

Ik een afwijkend slaap/waak ritme heb. Mijn man heeft een onderneming, die facilitair is aan het Openbaar Vervoer en zijn mensen zijn meestal om 01.30 uur klaar met werken. Mijn wekker gaat nooit voor 09.00 uur af, dus ‘Mij niet bellen’ 

Ik suiker niet lekker vind, en dus vrijwel nooit snoep. Daarentegen ben ik dol op rode wijn en Franse kaas dus snoep ik toch.

Ik daarom in de vooravond meestal nog aan het werk ben, kun je me dan fijn bellen.
Ik mijzelf volledig verlies op de dansvloer. Ik ben dol op ballroom dansen, ik train minstens 1 x per week maar zou dit het liefst dagelijks doen. Op de dansvloer mag ik alle leiding overdragen en dat voelt zo fijn. In mijn werk geef ik die leiding niet zo snel uit handen namelijk.

Ik een digibeet ben. Ik snap het niet, totdat iemand me het heeft voorgedaan. Aapje leert kunstje.
Ik dol ben op dieren en dat je daar niet omheen kunt als je bij mij thuis komt. Onze twee Noorse boskatten zijn inmiddels bejaard en hebben een officiële diagnose; dement ! Het ene moment kunnen ze ons vol affectie aankijken, het volgende moment vluchten ze door het kattenluik naar buiten omdat ze niet meer weten wie we zijn. Ons hondje heeft op straat geleefd in Spanje en heeft 1 missie in z’n leven; eten ! Knoeien aan tafel wordt zeer gewaardeerd.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates