afbeelding waarin 2 mensen elkaar de hand reiken

Wat doe je wanneer je je afgewezen voelt?

15 januari 2025

We worden allemaal wel eens afgewezen. Bij een sollicitatie, in relaties met geliefden, familie of vriendschappen. Wat doet dat met jou?

Waarom denkt de ene persoon; “volgende keer beter”.

En de ander; “ik faal, ik doe of ben niet goed genoeg”.

Je hebt zelf invloed op hoe je met dat gevoel van afwijzing omgaat.

Over het algemeen zit het verschil hem in hoeverre je de afwijzing persoonlijk neemt, het op jezelf betrekt. Het diep van binnen voelt alsof het zelfs iets over je waarde als mens zegt.

Dat zou je ook niet kunnen doen… Klinkt simpel he? Eigenlijk is het dat ook, maar probeer dat stemmetje in je maar eens tot bedaren te brengen, het knijpende gevoel in je keel of je maag te laten stoppen met draaien. Dat gaat inderdaad niet vanzelf.

Laten we een niet succesvolle sollicitatie als voorbeeld gebruiken. Wat je zelf kunt doen als je het gevoel hebt afgewezen te zijn, is er even alle aandacht voor te hebben. Laat dat nare gevoel in je lijf maar even zijn, voel het maar. Benoem de emotie voor jezelf. Ik ben boos, verdrietig, voel me waardeloos of misschien zelfs angstig.

En nu gaat je brein er van alles van vinden.

Je krijgt allerlei gedachten als; het is niet eerlijk, waarom gebeurt dit met mij? Waarom ik? Etc.

Deze gedachtegang kun je stoppen door je focus te verleggen naar de betekenis, die je voorafgaand aan de emotie, zelf hebt gegeven. Ik kan je op een briefje geven dat dat een negatieve betekenis is. Ik kan het niet, ik zag er niet leuk genoeg uit, had betere antwoorden moeten geven.

Wat als je er een andere betekenis aan geeft?

Nu ga je op zoek naar een andere betekenis, die je ook kunt geven. Dat lukt alleen als je dat gaat oefenen, want die negatieve gedachtegang was al gestart, voordat je het in de gaten had. En het kan echt, ook al voelt het in het begin misschien onecht.

Een andere, heel aannemelijke reden in dit geval kan bijvoorbeeld zijn; de beste teams bestaan uit mensen met diverse capaciteiten; empathische, analytische, creatieve, chaotische, sturende, uitvoerende mensen. Je geeft daar dan de betekenis dat het team iemand anders nodig heeft.  Zegt niets over jou als mens, wel over welk aandeel jij kunt leveren binnen een team.

Als je in staat bent om zaken minder persoonlijk te nemen, word je minder vaak afgewezen. Dan ga je een sollicitatie gesprek in met de vraag of deze functie iets voor jou is, in plaats van te proberen te passen in het plaatje van degene die tegenover je zit.

Wil je leren dit zelf te doen en denk je dat niet alleen te kunnen? We helpen je graag een handje!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates