hoofd met punten die staan voor gedachten

Bewustzijn

15 september 2024

In een gezelschap van gelijkgestemden, kwam dat onderwerp ter sprake. Het is bijna een modewoord geworden. Bewustzijn. “Wat is dat eigenlijk?”, vroeg één van onze tafelgenoten. Het werd stil. Een ander mompelde “moeilijk”…

Podcasts gaan er over, als je dat als zoekwoord intikt op YouTube word je overspoeld met filmpjes en op de werkvloer worden programma’s opgestart om het bewustzijn te bevorderen, in de hoop het welzijn & werkplezier te vergroten.

“Hoe belangrijk is het om bewust te zijn?” “En waar ben je je dan bewust van?” “Van je omgeving, van de omstandigheden, van wat anderen van je vinden?”
Het gesprek kwam op gang.

We kwamen na veel omzwervingen op het werkelijke belang, zelfbewustzijn. Uiteraard is het goed om je aandacht op je omgeving te hebben, maar daardoor verliezen we het contact met wat er in onszelf om aandacht vraagt. “Kinderen Eerst” is een slogan op de voordeur van een lokale kinderopvang. Mooi, maar ook duaal. Ik denk, als ik er langs rijd, altijd aan de veiligheidsinstructies in een vliegtuig. Eerst zelf het zuurstofmasker opzetten en dan pas bij een ander. Logisch toch?

Door ons steeds meer te verhouden tot onze omgeving, omstandigheden en de mening van anderen, verliezen we gemakkelijk ons zelfbewustzijn. En als je dan meeneemt dat we gemiddeld 80.000 gedachten per dag hebben, waarvan er slechts 4.000 bewust zijn, dan wordt al snel helder dat wij de meeste tijd & energie verliezen op onze onbewuste gedachten. Hm mmm, stof tot nadenken?

Als je dat goed op je in laat werken snap je al snel, dat we te weinig tijd & energie steken in wat goed is voor ons, wat we nou echt willen. Het domein van de onbewuste gedachten gaat bijna altijd over wat we niet willen of in de toekomst proberen te vermijden. En dat terwijl dat er nog niet eens is…

Wij leren je dat in onze trajecten zodat er ruimte ontstaat om aandacht te hebben voor wat echt van belang is voor jou. En uit eigen ervaring kunnen we je vertellen hoe fijn en ontspannen het is om te leven vanuit bewustzijn. Ook onder zware omstandigheden waar je niet voor gekozen hebt. Je kunt Bewust Zijn.

Wij kunnen jou leren bewust te zijn

Als je wilt werken aan je bewustzijn, zul je je eerst bewust moeten worden van wat er bij jou, op onbewust niveau gebeurt. Hoe denk jij, hoe voel je, hoe ervaar je? En waar spendeer jij 76.000 gedachten per dag aan?

Wij leren je dat in onze trajecten zodat er ruimte ontstaat om aandacht te hebben voor wat echt van belang is voor jou. En uit eigen ervaring kunnen we je vertellen hoe fijn en ontspannen het is om te leven vanuit bewustzijn. Ook onder moeilijke omstandigheden waar je niet voor gekozen hebt.

Je kunt Bewust Zijn

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates