Afbeelding van Manon en Anita die met elkaar lol hebben om de tegenstrijdigheden van de maand december.

Decemberstress; een stressvolle periode vol tegenstellingen

15 december 2023

December, de maand van feestjes, reflectie en familie, maar eerlijk gezegd ook de maand van stress. Het lijkt alsof we allemaal in een stresstoestand zijn om alles af te vinken voordat het nieuwe jaar begint. In deze blog nemen we je mee waar dit vandaan komt en geven we tips hoe we het wat relaxter kunnen aanpakken.

Het ‘moet alles klaar zijn’ gevoel

Het einde van het jaar is in zicht, en dat betekent tijd voor terugblikken. Maar hey, wie heeft er bedacht dat we alles voor het nieuwe jaar moeten regelen? Het creëert een soort race tegen de klok om onafgeronde zaken op te lossen en snel nog wat doelen af te tikken. Die druk om alles ‘op orde’ te hebben, zorgt voor een extra laagje stress.

De ‘gezellige’ illusie

Op tv en in reclames worden we gebombardeerd met gezellige beelden van families bij het haardvuur en perfect gedekte kerstdiners. Maar als je niet per se voelt dat dit ‘gezellig’ is, kan het behoorlijk eenzaam aanvoelen. Die geforceerde gezelligheid doet soms meer kwaad dan goed.

De overvolle agenda

December is een aaneenschakeling van sociale verplichtingen, van kerstborrels tot familiediners en nieuwjaarsfeesten. Het lijkt wel alsof iedereen wil dat je overal bij bent. Het is leuk, maar ook vermoeiend. Waarom kunnen we niet gewoon rustig het nieuwe jaar in gaan?

Het cadeau-circus

Cadeaus kopen, kerstversieringen ophangen, en dan nog zorgen voor culinaire hoogstandjes – het kan voelen als een verplichting. De druk om aan verwachtingen te voldoen, of die nu van onszelf komen of van anderen, maakt het moeilijk om gewoon te genieten van wat er is.

Hoe je decemberstress kunt voorkomen:

  1. Wees eerlijk over verwachtingen: Stel realistische doelen en verwachtingen. Niet alles hoeft perfect te zijn, en dat is helemaal oké.
  2. Zeg nee als het nodig is: Begrijp wat echt belangrijk voor je is en zeg gerust nee tegen dingen die je stress bezorgen. Prioriteiten stellen is key.
  3. Authentieke samenkomsten: Laat je niet gek maken door plaatjes van perfecte kersttaferelen. Echte connecties met de mensen die er toe doen, zijn veel waardevoller dan het streven naar perfectie.
  4. Me-time is key: Gun jezelf wat tijd om te ontspannen. Of dat nu een avondje thuis ontspannen is of een heerlijke wandeling, zorg goed voor jezelf.
  5. Vier de simpele dingen: Onthoud dat december niet om cadeaus en perfectie draait, maar om samenzijn en genieten van het moment.

Decemberstress is een ding, maar het is ook een kans om bewust te kiezen voor een relaxtere aanpak van de feestdagen. In plaats van je mee te laten slepen door de druk kun je deze tijd ook gebruiken om te relaxen, te vertragen, te genieten van de kleine dingen om zo met positieve vibes het nieuwe jaar in te gaan.

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar info@mind-ware.nl. Neem ook eens een kijkje bij onze programma’s. Wij helpen je graag verder op weg!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates