vrouw houdt notitie boekje voor haar gezicht waar goede voornemens in staan

Goede voornemens een goed idee?

15 januari 2024

Aan het begin van een nieuw jaar komen vaak de goede voornemens weer naar boven. Velen van ons maken lijsten met doelen die we willen bereiken of gewoonten die we willen veranderen. Maar hoe zinvol zijn deze goede voornemens eigenlijk? In deze blog vertellen we je graag meer over de voor- en nadelen van goede voornemens en geven we graag een aantal tips om je te helpen je goede voornemens tot een succes te maken.

De voordelen van goede voornemens

  1. Een frisse start: Het begin van een nieuw jaar biedt een symbolische kans voor een frisse start. Het is een moment van reflectie waarin we ons realiseren wat we willen verbeteren en welke stappen we kunnen zetten om onze doelen te bereiken.
  2. Zelfontwikkeling: Goede voornemens stimuleren persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Ze geven richting aan ons streven naar een betere versie van onszelf en dagen ons uit om uit onze comfortzone te stappen.
  3. Motivatie en focus: Het opstellen van doelen helpt ons om gefocust te blijven en motiveert ons om door te zetten. Je bent doelgericht bezig en dat kan stimuleren om door te zetten en als drijvende kracht te dienen achter onze acties.
  4. Een gezonder leven: Veelvoorkomende goede voornemens zijn gericht op gezondheid, zoals meer sporten, gezonder eten of stoppen met roken. Deze doelen hebben een aantoonbare positieve impact op ons welzijn.

De nadelen van goede voornemens

  1. Onrealistische verwachtingen: Soms stellen we onszelf te ambitieuze doelen die moeilijk te bereiken zijn. Dit kan leiden tot frustratie en ontmoediging, waardoor we de handdoek in de ring gooien voordat we echte vooruitgang hebben geboekt.
  2. Gebrek aan concrete plannen: Het formuleren van goede voornemens is één ding, maar zonder concrete plannen en actiestappen blijven het slechts idealen. Het ontbreken van een goed  plan kan leiden tot voortijdig afhaken.
  3. Sociale druk en vergelijking: Het stellen van goede voornemens kan soms ook voortkomen uit sociale druk of het vergelijken met anderen. Verandering komt alleen duurzaam tot stand wanneer je dit echt zelf wilt en niet omdat anderen bijvoorbeeld ook proberen af te vallen.
  4. Eenmalige gebeurtenis: We kunnen niet alleen aan het begin van het nieuwe jaar positieve veranderingen teweeg brengen, dat kan het hele jaar door en op elk moment.  Het idee dat we alleen bij het begin van het jaar goede voornemens kunnen maken, is beperkend en kan leiden tot uitstelgedrag.

Goede voornemens kunnen zeker zinvol zijn als ze realistisch, haalbaar en intrinsiek gemotiveerd zijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van de valkuilen die er zijn bij goede voornemens.

Onze tip: stel realistische doelen die je zelf belangrijk vindt. Schrijf eens op wat het je kost wanneer je je doel niet gaat behalen. Schrijf daarnaast op wat het je kost wanneer je je doel wel gaat bereiken. In onderstaand voorbeeld zie je hoe je dat kunt doen. Belangrijk is dat je bij beide opschrijft wat de nadelen zijn wanneer je je doel niet behaald.

niet afvallen    wel afvallen
·  slecht voor hart en bloedvaten ·  kan niet alles eten wat ik wil
·  ongezonder in het algemeen ·  ongezellig in gezelschap
·  kleding zit minder mooi ·  vervelend om nee te zeggen
·  ik voel me minder fijn
·  bewegen gaat minder soepel
·  slecht voor de gewrichten op lange     termijn
·  maakt me onzeker over mezelf
 

Je krijgt door dit te doen heel goed inzicht in waar de meeste “pijn” zit. Het wordt heel erg duidelijk welk rijtje je het meeste gaat opleveren. Dat geeft motivatie om werkelijk te kiezen voor het doel wat jij wilt bereiken en door te zetten.

Maak vervolgens een concreet plan hoe jij je doel wilt gaan bereiken, kortom wat moet je doen om je doel te behalen? Mensen die veel bereikt hebben in hun leven, hebben daar altijd dingen voor moeten doen. Alleen de wens tot verandering is niet voldoende.

Vraag hulp! Verandering is moeilijk en het kan heel helpen zijn je doel te bespreken met iemand zodat je ook support kunt ontvangen wanneer het moeilijk gaat worden.

Dus goede voornemens een goed idee? Jazeker maar besef je dat het niet de datum op de kalender is, je kunt op elk moment beginnen. Altijd!

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar info@mind-ware.nl. Neem ook eens een kijkje bij onze programma’s. Wij helpen je graag verder op weg!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates