bord met het woord emotions

Hoe zou het zijn als je je er niet mee zou bemoeien?

15 juni 2024

We hebben ze allemaal en we vinden er vooral ook meestal iets van, onze emoties. Vooral van negatieve emoties als boosheid, angst, verdriet, schaamte of afgunst.
We vinden ze buitenproportioneel, niet op z’n plaats, een teken van zwakte, verlies van controle, wat zullen die anderen wel niet van me denken?

En dat leren we al vrij jong. Ik heb het zelf geleerd en daarna ook aan mijn kinderen geleerd. “Nou is het wel genoeg!” midden in een huilbui of “Doe even normaal joh!” als ze niet hun zin kregen en ontstaken in woede.

Het controleren van onze emoties associëren we al snel met krachtig zijn, betrouwbaar zijn, evenwichtig zijn. En dat is een status. Ik zie mijn vader nog zijn uiterste best doen, op de begrafenis van zijn moeder, om vooral zijn emoties te controleren en daarmee tijdens zijn speech zijn moeder eer aan te doen. Ik heb later precies hetzelfde gedaan op zijn begrafenis. Maar hoe fijn was het geweest als we ons verdriet hadden mogen voelen, juist op het moment dat het zo groot was?

Waarom zouden we onze emoties eigenlijk niet mogen voelen? Gewoon voor wat ze zijn?

We nodigen we je niet uit om met deuren te smijten, of je op te sluiten, jezelf tot slachtoffer te bombarderen. Dat zijn acties waarin we soms verzanden als de emmer eenmaal is overgelopen. Nee, we nodigen je uit om te voelen wat er is op het moment dat dat er is. Of op het moment dat je de ruimte hebt om te voelen wat er is.

Als jij op de snelweg ineens het verdriet om een verlies ervaart is het niet handig om tranen met tuiten te huilen. Wel kun je de eerste afslag pakken, een rustige plek opzoeken en je verdriet er laten zijn. Probeer het maar eens, je kunt het gewoon toelaten. Datzelfde geldt voor elke emotie, bv boosheid. Waarom zou je niet boos mogen zijn, als die ene collega je alweer een kunstje flikt? Op dat moment in actie komen (oftewel re-ageren) is eerder het afreageren van de boosheid, dan de boosheid zelf. Dat woord is prachtig. Je ageert in reactie op de ander. En meestal is diegene jouw emotie niet eens waard.

Hoe zou het zijn als je je niet met je emoties zou bemoeien? Als je je gewoon op dat moment even zou afzonderen, de boosheid door je heen laten gaan. Als je de emotie hebt toegelaten en doorvoelt, ontstaat er ruimte om keuzes te maken. Hoe wil ik hier acteren in plaats van reageren? Wat is in mijn belang?

Hoe vaker je dat doet, hoe gemakkelijker het gaat. Je weet het nl al van jongs af aan. Onze opvoeding, de tijdsgeest, heeft er voor gezorgd, dat je bent vergeten hoe het is om je emoties te laten zijn.

Factoren waar we geen invloed op hebben, roepen negatieve emoties op. Door er iets van te vinden, ze te controleren, weg te stoppen, ontstaat stress. Je kunt er zelfs ziek of uitgeput van raken. Wil je weten hoeveel stress jij ervaart? Doe dan de stresstest en krijg snel een indruk van hoe het er met jou voorstaat.

Wat werkt wel?

Een emotie, waar je je niet mee bemoeit, die je door je heen laat gaan, duurt gemiddeld tussen de 15 & 90 seconden…ja echt. Doe eens gek, probeer het gewoon, liefst zo vaak mogelijk, en je zult merken dat er na elke doorvoelde emotie ‘iets’ overblijft. Wij noemen dat opluchting.

Succes!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates