Afbeelding van iemand die financiële stress heeft.

Het gaat financieel niet goed! Wat nu?

15 oktober 2023

In deze tijd, waarin werkelijk álles duurder lijkt te worden, is financiële stress iets waar veel mensen mee te maken hebben. Ook mensen waarvan je het niet zo snel van zou verwachten kennen financiële problemen. En te weinig financiële middelen hebben is stressvol. Het raakt aan de basis van je bestaan. Wanneer dit langdurig aan de orde is kan het zelfs zorgen voor chronische stress.

Wat zijn de effecten?

Je kunt niet meer doen, wat je altijd deed. Je kinderen niet meer zo vaak in het nieuw steken, niet de reizen maken die je voorheen maakte, niet die nieuwe auto aanschaffen. Of gewoon gezonde boodschappen in huis halen.

Verder is er soms onvoldoende budget voor een etentje met vrienden of andere sociale activiteiten buitenshuis met vrienden of familie. Vaak wordt dit niet uitgesproken want wat zullen de buren en/of familie en vrienden wel niet van je denken?

Oordelen, naar jezelf en naar anderen, een plaatje scheppen naar de buitenwereld en daarmee over je financiële grenzen gaan, komt vaker voor dan je denkt.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Financiële stress zorgt ervoor dat je met je aandacht continue in de toekomst leeft, hoe kom ik de maand door? Hoe betaal ik die dure reparatie, wat als de wasmachine het begeeft.

Maar ook, hoe maak je bv, als jong volwassene plannen, hoe word je zelfstandig, hoe kijk je naar jouw toekomst? Kun je je ooit een eigen huis veroorloven?

Of wat gebeurt er als je relatie stukloopt, het bedrijf waar je al zo lang werkt of dat je al zo lang runt in de problemen komt?

Dat zorgt ervoor dat je niet meer in staat bent om, in het nu, te genieten.

Schaamte

Financiële stress heeft vaak een extra lading. Het niet willen toegeven aan falen. Het is niet gelukt, niemand mag dat weten. De schaamte. Want je had het toch kunnen voorzien, voorkomen of het beter kunnen doen? Op financiële problemen hangt een enorm taboe en het wordt vaak niet bespreekbaar gemaakt.

Wat kun je doen?

Waar we stress vaak vergelijken met gif, kunnen we stellen dat geld gerelateerde stress een snelwerkend gif is. Veel mensen verstoppen zich voor deze problematiek, waardoor het letterlijk en figuurlijk oploopt. En als ‘de instanties’ bij je aankloppen, wordt de druk alleen maar groter.

Wat je wel kunt doen:

  • Bespreek je problemen met een goede vriend of vriendin, openheid van zaken kan enorm opluchten.
  • Veel werkgevers hebben oog voor de problemen van hun werknemers, ook als dat financiële problemen zijn. Sommige werkgevers bieden zelfs budgetcoaches aan om te ondersteunen.
  • Maak afspraken met de instanties die nog geld van je tegoed hebben. Je kunt beter een goede betalingsregeling afspreken dan de openstaande rekeningen negeren. Dat maakt de problemen alleen maar groter
  • En de allerbelangrijkste tip; zorg voor overzicht. Een goed overzicht op je financiën geeft rust en inzicht en zorgt ervoor dat je beter weet welke keuzes je moet maken

Omdat financiële stress doorwerkt in je hele leven kan het helpend zijn om ook mentale hulp in te schakelen om met deze situatie om te gaan.

Wij kunnen jou met onze programma’s helpen om jou te leren ontdekken hoe jij omgaat met deze situatie en waarom je dat doet.

Zonder al het oordeel, vooral naar jezelf, leer je naar de feiten kijken en daar de oplossingen ontdekken.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates