Afbeelding van iemand die stress heeft.

Hoe ‘maak’ je je eigen stress? Stop met die doemgedachten!

15 juli 2023

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop het lijkt alsof het universum persoonlijk tegen ons samenspant.  Je weet wel, dagen waarop de file lijkt te zijn gepland om jou te irriteren, je computer crasht wanneer je een belangrijke presentatie moet geven, en je koffie ‘per ongeluk’ over je favoriete witte blouse belandt. Op die momenten kunnen we ons afvragen: “Waarom overkomt mij dit altijd?” Maar heb je je ooit afgevraagd of we soms zelf een handje meehelpen bij het creëren van onze eigen stress? Nou, wij van Mind-Ware wel. We nemen jullie mee in de kunst van het zelf veroorzaakte drama.

Stap 1: De Doemgedachten

Het begint allemaal met die vervelende doemgedachten. Je kent ze wel, die stemmetjes in je hoofd die fluisteren dat alles misgaat, dat je een totale mislukkeling bent, en dat je nooit iets goed kunt doen. Ze zijn als die ene vriend die altijd klaagt, maar je weigert te negeren omdat je denkt dat ze stiekem gelijk hebben.

Stap 2: Rampscenario’s

Doemgedachten voeden zich met onze neiging om te denken in termen van rampscenario’s. Een kleine vertraging op weg naar het werk wordt al snel de overtuiging dat je ontslagen zult worden omdat je altijd te laat komt. De ene gedachte lokt de volgende gedachte uit en we hebben de gave om van een mug een olifant te maken.

Stap 3: Negatieve Zelfpraat

Om het stressniveau nog wat omhoog te brengen, betrekken we onszelf er volledig bij. We beginnen onszelf te vertellen dat we stom zijn, dat we niets kunnen, en dat we het niet waard zijn. Negatieve zelfpraat wordt onze beste vriend en we hangen aan zijn lippen.

Stap 4: Vermijden en Ontkennen

In plaats van met deze negatieve gedachten en gevoelens om te gaan, proberen we ze te vermijden of te ontkennen. We steken ons hoofd in het zand, schuiven het probleem voor ons uit, en hopen dat het vanzelf verdwijnt. Maar dat doet het meestal niet.

Stap 5: Stress, Stress, Stress

En daar heb je het perfecte recept voor stress! We hebben onszelf overtuigd dat alles fout gaat, dat we het niet kunnen en dat er geen uitweg is. Met als gevolg; STRESS

De Realiteit

Maar wacht eens even… Wat als we die doemgedachten stoppen? Wat als we ons realiseren dat niet alles een ramp is? Wat als we vriendelijker zijn tegen onszelf? En wat als we problemen in plaats van ze te vermijden, proberen op te lossen?

De Oplossing

De volgende keer dat je merkt dat die doemgedachten opkomen en stress je begint te overweldigen, stop dan even. Adem diep in. Realiseer je dat je de architect van je eigen stress bent, maar dat je ook de controle hebt om het af te breken. Vervang die doemgedachten door positieve en realistische gedachten. Geef jezelf een schouderklopje en herinner jezelf eraan dat je niet perfect hoeft te zijn.

Dus, laten we de kunst van het stress-vrij leven omarmen, het drama in onze hoofden verminderen en de controle nemen over onze gedachten en emoties. Stress is soms onvermijdelijk, maar laten we het niet erger maken dan het al is. Je hebt de kracht om je eigen stressniveau te verminderen, en dat begint met het stoppen van die zelf veroorzaakte doemgedachten. Succes!

Herken jij je in bovenstaande? Mind-Ware kan jou helpen om hier op een andere manier mee om te gaan en dat gaat ervoor zorgen dat jij meer rust ervaart! Wil jij alvast een tip ontvangen om die negatieve gedachten te stoppen? Neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates