een gloeilamp met een spiraal

Je hebt gedachten maar je bent niet je gedachten!

15 mei 2024

Gedachten. Ze komen en gaan als de golven van de zee, soms rustig kabbelend over kleine dingen en , soms wild en onstuimig over allerlei (mogelijke) problemen. Maar wat zijn ze eigenlijk? Zijn we onze gedachten? Of zijn ze slechts een product van ons brein, een constante stroom van elektrische signalen die zichzelf vormen tot woorden, beelden en emoties?


Ons brein, dat complexe netwerk van neuronen en synapsen, is de bron van al onze gedachten. Het creëert voortdurend verhalen, scenario’s en analyses. En meestal gebeurt het gewoon, ook als we er niet om vragen. Soms zijn je gedachten behulpzaam en leiden ze tot inzichten en oplossingen voor problemen. Maar vaak zijn ze verwarrend, negatief of zelfs destructief. Je kunt je gedachten zien als een constante ‘ondertiteling’ terwijl jij je leven leeft.


Het is belangrijk om te weten dat ons brein gedachten creëert net zoals ons hart klopt of ons verteringsysteem werkt. We kunnen onze gedachten niet stoppen. Probeer maar eens. Het lukt misschien wel even om niets te denken maar er komt altijd weer een gedachte op.


Maar wat kunnen we doen aan die constante gedachtenstroom?
• Accepteren dat er gedachten zijn
Accepteer dat je gedachten hebt en dat ze er bijna altijd zijn. Wanneer je ertegen gaat vechten dan komen er alleen maar meer gedachten. Als je wil stoppen heb je namelijk weer gedachten daarover en waarom het niet lukt en zo hou je jezelf gevangen in je eigen gedachtencirkel.

• Mild zijn naar je zelf
Wanneer je merkt dat je gedachten met je aan de haal gaan kijk er dan naar met mildheid. Het helpt namelijk niet om jezelf te veroordelen. Iedereen heeft ze, jij ook!

• Herken de gedachte(n) en zeg stop
Wanneer je je bewust wordt van een negatieve gedachte of een heel circus aan gedachten zeg dan STOP! Op die manier dwing je je brein om te stoppen en stap je uit de gedachtenstroom

• Richt je aandacht op iets anders
Vervolgens is het van belang om je aandacht te verleggen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt even stil zijn of mediteren. Het helpt om op te schrijven in een dagboek wat je wilt bereiken. Waar wil je naar toe? Of ga even lekker wandelen of sporten.

Die constante gedachten stroom is vermoeiend, leven in je hoofd is vermoeiend. Het levert stress op. Alle gedachten die je hebt worden gecreëerd in je hoofd. Ze zijn niet altijd waar en je hoeft ze ook niet te geloven. Jij kunt op een afstandje waarnemen maar hoeft er niet in mee te gaan.


Wil jij meer tips om stress tegen te gaan? Download dan ons gratis ebook hier

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates