Afbeelding van mensen die rouwen.

Rouwen om dierbaren en ingrijpende gebeurtenissen

15 september 2023

Rouwen is een proces dat wordt gekenmerkt door diepe emotionele pijn, verdriet en een gevoel van verlies. De oorzaken kunnen verschillend zijn, zoals het overlijden van een geliefde, een echtscheiding, het verlies van werk of een andere ingrijpende gebeurtenis. Ze zorgen allemaal voor heftige emoties.

Doorvoelen in plaats van onderdrukken

In onze samenleving wordt vaak van ons verwacht dat we onze emoties onderdrukken, vooral in tijden van rouw. En als onze omgeving dit niet van ons verwacht dan hebben we zelf het gevoel dat we geen emoties mogen tonen. Het is juist van belang om die emoties zoals verdriet, boosheid, angst en verwarring te doorvoelen.

Als we deze emoties onderdrukken, kan dit leiden tot chronische stress, angst en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Het zijn allemaal ballen die we onder water proberen te houden maar op een bepaald moment toch naar boven zullen komen.

De gevolgen van onderdrukte emoties

Onderdrukte emoties kunnen zich op verschillende manieren uiten.  Sommige mensen ervaren chronische stress, wat kan leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten. Anderen kunnen gevoelens van eenzaamheid en depressie ontwikkelen. En soms kan het onderdrukken van emoties zelfs leiden tot een burn-out, waarbij iemand lichamelijk en mentaal volledig uitgeput raakt.

Tips om met rouw en verlies om te gaan

Het is belangrijk om rouw en verlies te benaderen op een manier die ons in staat stelt onze emoties te doorvoelen en te verwerken. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

  1. Geef jezelf toestemming om te rouwen: Begrijp dat rouw een natuurlijke reactie is op verlies. Het is niet iets om je voor te schamen of te verbergen. Sta jezelf toe om verdrietig, boos of verward te zijn.
  2. Zoek steun: Praat met vrienden, familieleden over je gevoelens. Delen kan enorm helpen bij het verwerken van emoties en je het gevoel geven dat je gesteund wordt.
  3. Zorg voor je fysieke en mentale gezondheid: Goede voeding, lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn essentieel tijdens het rouwproces.
  4. Stel realistische verwachtingen: Rouwen kost tijd en iedereen doet dit op zijn of haar eigen tempo en eigen manier. Heb geduld met jezelf!
  5. Overweeg professionele hulp: Als je merkt dat je vastloopt in je rouwproces of als de emoties te overweldigend worden zoek dan hulp.

Rouwen om een dierbare, een scheiding of een andere ingrijpende gebeurtenis kan een van de moeilijkste uitdagingen in het leven zijn. Door jezelf de ruimte te geven om te rouwen en je emoties te doorvoelen voorkom je dat chronische stress of een burn-out op de loer liggen.

Wil je daarbij hulp? Mind-Ware kan je helpen om samen met jou te kijken naar jouw patronen en jouw belemmerende overtuigingen die jou in de weg zitten om om te gaan met het grote verlies.

Dit betekent niet dat de rouw of het verlies er niet meer is, maar zorgt er wel voor dat jij er op een gezonde manier mee omgaat.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates