Afbeelding van Manon die met haar vingers een focus aangeeft.

Waar leg jij de focus?

15 november 2023

In ieders leven gebeuren er dingen en ontstaan er situaties die niet fijn zijn.  De een treft grotere uitdagingen dan de ander maar bij niemand verloopt het leven perfect.

Wanneer er iets misgaat in ons leven of het zit allemaal  tegen dan zijn we van nature geneigd om onze focus daar volledig op te richten. Dat doen we om het probleem of de situatie waarin we verkeren op te willen lossen en dat zorgt ervoor dat we in ons hoofd maar blijven malen. Dat is super onrustig toch?

Wat nou als we die focus eens richten op datgene wat we wél willen?  Dus niet meer op datgene wat er niet goed gaat maar op datgene wat je  wél wilt?

Wij geven je graag een paar tips die je daarbij gaan helpen.

1. Accepteer het probleem of de situatie

Het eerste wat je moet doen bij een tegenslag is het accepteren. Het is oké om je er teleurgesteld, boos of verdrietig over te voelen. Het wegduwen van de emoties zorgt er alleen maar voor dat ze steeds opnieuw naar boven zullen komen. Erken je emoties en accepteer dat tegenslagen deel uitmaken van het leven en dat je niet altijd alles onder controle hebt.

2. Stel nieuwe doelen

In plaats van te focussen op wat misgaat, richt je aandacht op wat je wilt bereiken. Stel duidelijke doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Deze doelen zullen je helpen om vol te houden en door te gaan omdat je simpelweg wéét waar je naar toe wilt en wat je wilt bereiken. Focus op wat je wilt!

3. Leer van elke tegenslag

Van een tegenslag of een probleem kun je ook iets leren. Probeer  dat wat op je pad komt eens van een andere kant te bekijken. Je leert op deze manier, dat hoe vervelend een probleem of situatie ook is, er altijd iets uit te halen is voor de toekomst. Het helpt je om in de toekomst andere keuzes te maken.

4. Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid is een krachtig hulpmiddel om je focus te verleggen naar wat wel goed gaat in je leven. Maak er een gewoonte van om dagelijks dankbaar te zijn voor de positieve aspecten, hoe klein ook.  Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor de mensen om je heen, of een mooie lucht, of voor iemand die iets liefs voor je doet, net wanneer je dat nodig hebt.  Als je die mooie kleine dingen registreert als mooi en bijzonder en je kunt daar dankbaar voor zijn dan zal dat een positieve boost geven aan de wijze waarop jij je leven ervaart.

Het is volstrekt normaal om je focus te willen leggen op dat wat er niet goed gaat in je leven. Dat doen we vanuit ons overlevingsmechanisme. Dat wat niet goed gaat moet opgelost worden en daar kunnen onze gedachten heel druk mee zijn en dat kost veel negatieve energie.

Bovenstaande tips helpen je om de focus te verleggen naar datgene wat er wél goed gaat. En wanneer je dat consequent doet dan zul je je leven positiever ervaren!

Herken je je in bovenstaande? Dan hopen we dat je veel baat hebt bij de tips die we je hebben gegeven in deze blog.

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar info@mind-ware.nl. Neem ook eens een kijkje bij onze programma’s. Wij helpen je graag verder op weg!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates