Waar word ik gelukkig van?

15 maart 2024

Dat is een vraag die onze cliënten vaak hardop uitspreken en die ze niet 1,2,3 kunnen beantwoorden. In een wereld die constant in beweging is, zijn we vaak op zoek naar geluk. We zoeken het in activiteiten, prestaties, relaties en materiële bezittingen. Maar waar vinden we echt geluk? Is het in die mooie nieuwe auto? In een mooi nieuw huis? Een mooie vakantie?  Of misschien in de waardering van anderen?

Het is gemakkelijk om te denken dat geluk te vinden is in externe omstandigheden, maar je echt gelukkig voelen komt van binnen uit.  Het gaat niet zozeer om wat we doen, maar eerder om wie we zijn en hoe we de wereld om ons heen ervaren.

Wat helpt om geluk te ervaren?

  • Rust is een van de belangrijkste ingrediënten voor geluk. In de hectiek van het dagelijks leven verliezen we vaak het contact met onszelf. We rennen van de ene taak naar de andere, zonder even stil te staan ​​en te ademen. Maar als we de tijd nemen om te vertragen, om de rust in onszelf te vinden, kunnen we een diep gevoel van geluk ervaren. Dit kan worden bereikt door meditatie, wandelen in de natuur of gewoonweg door even stil te zitten en te genieten van het moment.
  • Liefde is een andere bron van geluk. En dan bedoelen we niet alleen romantische liefde, maar liefde voor familie, vrienden, huisdieren, maar vooral liefde voor onszelf. Het gevoel geliefd te zijn en liefde te kunnen geven geeft enorm veel voldoening en maakt ons gelukkig.
  • Acceptatie is ook een sleutel tot geluk. Te vaak verzetten we ons tegen de realiteit van het leven, vechtend tegen dingen die buiten onze controle liggen. Maar wanneer we leren om te accepteren wat is, om te rusten in het nu en te vertrouwen op het proces van het leven, dan kunnen we een gevoel van innerlijke rust ervaren dat niet afhankelijk is van externe omstandigheden. Dit betekent niet dat we passief moeten zijn of ons moeten neerleggen bij onrechtvaardigheid, maar eerder dat we leren om te gaan met wat er is zonder onnodige strijd.
  • Naast rust, liefde en acceptatie, zijn er nog andere aspecten die bijdragen aan ons geluksgevoel. Eén daarvan is dankbaarheid. Het bewust erkennen van de goede dingen in ons leven, hoe klein ze ook lijken, kan ons helpen om onze focus te verleggen van wat ontbreekt naar wat er wel is. Dankbaar zijn voor wat er wel is zorgt een diep gevoel van tevreden zijn en positieve gevoelens, zelfs in moeilijke tijden.

Dus het antwoord op de vraag; waar word ik gelukkig van zit in jezelf!  Niet van de nieuwste gadgets of de meest exotische vakanties. Als je geluk in jezelf kunt vinden dan is dat altijd binnen handbereik en kun je het vinden ongeacht de omstandigheden om je heen. Het is alleen aan jou om het geluk te omarmen en te koesteren.

Wil jij leren hoe jij je gelukkig kunt voelen ongeacht wat je meemaakt in je leven?

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar info@mind-ware.nl. Neem ook eens een kijkje bij onze programma’s. Wij helpen je graag verder op weg!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates