walnoten die het brein moeten voorstellen tegen een blauwe achtergrond

Wat er in je brein gebeurt als je wilt veranderen…

15 april 2024

Om ons heen verandert alles voortdurend maar waarom lijkt het soms zo moeilijk om zélf te veranderen? Waarom hebben we weerstand tegen verandering, zelfs als we weten dat het in ons belang is? Dit heeft te maken met de complexe werking van ons brein.

We willen vaak wel veranderen maar in de praktijk kan dat voelen alsof we strijd aan het voeren zijn. Dit komt omdat ons brein bestaat uit verschillende delen die vaak met elkaar in conflict zijn als het gaat om verandering.

Laten we eens kijken naar wat er precies gebeurt in de delen ons brein wanneer we proberen te veranderen:

  1. Het reptielenbrein: Dit deel van ons brein, ook wel bekend als de hersenstam, is verantwoordelijk voor onze instinctieve reacties en overlevingsgedrag. Het reptielenbrein houdt van bekende patronen en routine, omdat het die als veilig en betrouwbaar beschouwt.
  2. Het emotionele brein ofwel limbisch brein: ons emotionele brein, inclusief de amygdala, zijn betrokken bij het verwerken van emoties en het vormen van associaties en herinneringen. Als we proberen te veranderen, kunnen oude emoties en herinneringen naar boven komen die ons ervan weerhouden vooruit te gaan. Deze emoties kunnen angst, twijfel en onzekerheid veroorzaken, waardoor verandering eng en oncomfortabel voelt.
  3. De prefrontale cortex: Dit deel van ons brein is betrokken bij het nemen van beslissingen, plannen en het reguleren van impulsief gedrag. Wanneer we proberen te veranderen, kan de prefrontale cortex ons helpen bij het stellen van doelen en het maken van plannen om die doelen te bereiken. Maar… het kan ook uitgeput raken door het constante gevecht tegen onze instincten en emoties, waardoor het moeilijker wordt om vast te houden aan verandering.

Dus waarom is het zo moeilijk om te veranderen?

Je brein gaat in de weerstand! Jouw brein houdt niet van veranderingen. Jouw brein wil lekker daar blijven waar het bekend voelt. En ook al weet je dat je moet veranderen om gelukkig te zijn of om minder stress te ervaren, toch is het je eigen brein die jou tegenhoudt met zijn gedachten en emoties.

Wij zien dit vaak bij de mensen die we coachen. Een client van ons had haar baan opgezegd voordat ze een nieuwe baan had. Eerst was er een gevoel van opluchting omdat ze de knoop had doorgehakt. Maar daarna kwam de twijfel: Heb ik er wel goed aan gedaan? Krijg ik wel een nieuwe baan met hetzelfde leuke salaris? Krijg ik überhaupt wel snel een nieuwe baan? Straks ga ik mijn collega’s missen? Ze kreeg slapeloze nachten van deze negatieve gedachten en ervaarde allerlei negatieve emoties. Het zijn logische gedachten en emoties maar ze gaan je niet verder helpen!

Als jij je ervan bewust bent dat jouw brein dit doet, maar dat jij dit niet bent, dan kun je hiermee aan de slag!

Veranderen kan wel!

Dus ja, verandering is moeilijk, maar het is zeker niet onmogelijk. Met begrip van hoe ons brein werkt en met de juiste inzichten en tools kun jij veranderen! Onthoud: elk klein stapje in de goede richting is een overwinning op zichzelf.

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail naar info@mind-ware.nl. Neem ook eens een kijkje bij onze programma’s. Wij helpen je graag verder op weg!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor Mind-Ware updates